piątek, 2 listopada 2012

Give me the salmon....

Łosoś na parze....

Coś o łososiu...

 Rybą, którą warto włączyć do jadłospisu jest z całą pewnością łosoś, stanowi on doskonałe źródło selenu, wapnia oraz witamin D i E. Dieta , której składnikiem jest łosoś korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, poprawia też funkcjonowanie układu odpornościowego.
Łosoś, podobnie jak inne ryby, jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3.

Kwasy te znakomicie poprawiają pracę mózgu oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca.
Wędzonego łososia można podawać jako przystawkę, upieczony lub grillowany stanowi pyszne i zdrowe danie główne.

Składniki na mojego łososia:

 1 filet świeżego łososia                          
połówka cytryny
3 ząbki czosnku
przyprawa do ryb Kamis
1 opakowanie kaszy gryczanej
1 świeża marchewka
1 świeży pomidor




Mega marchewa :)


 Świeży soczek z buraczków, na produkcje czerwonych krwinek :)


Przygotowanie:

1.Łososia myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek i doprawiamy przyprawą, wstawiamy na 30 min do lodówki.




2.Po 30 min wyciągamy łososia i wkładamy go do parowaru na 20-30 min, w tym czasie gotujemy kaszę gryczaną ok 20 min.








3. Marchewkę obieramy i kroimy na małe krążki lub ucieramy na tarce. Pomidora kroimy w ćwiartki.




Smacznego....






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze :)
Kiss :* M&M

Thank you for all comments :*
Kiss :*