wtorek, 2 października 2012

Eko hunt..:)

Wybrałam się dziś rano na ,,łowy ekologiczne". Bardzo często mi się to zdarza,ale dziś postanowiłam zrobić kilka fotek. Po wczorajszym incydencie z rozładowanym akumulatorem ( zostawiłam na cały weekend kluczyki w stacyjce: tłumaczę to sobie osłabieniem chorobowym :) choć pewnie facet by powiedział..,,kobieta" ). Dzięki pomocy Pana Stanisława ( dziękuję), autko znowu zapaliło i mogłam jechać na ważne spotkanie. Wracając do sedna, dziś rano obawiałam się, że znowu z jakiegoś innego powodu nie odpali...ale na szczęście wszystko było ok. Więc ruszyłam...zazwyczaj jadę  do sklepu Dary Natury na ul. Krakowskiej w Krakowie, ale dziś pojechałam  do Carrefur'a, mają tam całe stoisko z żywnością ekologiczną dużo tańszą jak w małych sklepikach. Robiąc hurtowe zakupy opłaca się kupować w hipermarketach lub hurtowniach.  Jest tez fajna hurtownia w Krakowie, gdzie raz w roku robię bardzo duże zakupy: przetwory, oleje, płatki zbożowe, przyprawy, owoce suszone itp...na pewno zdam relację, jeśli będziecie chcieli...oto ich adres internetowy : http://jks.pl/

Trochę definicji:

Co to jest żywność ekologiczna ?

altTerminem żywność ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między innymi żywność produkowaną bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej. Potocznie określenie żywność ekologiczna często bywa używane zamiennie z określeniem zdrowa żywność. Jednakże, podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest nazwą stworzoną jedynie dla celów marketingowych.


 Żywność ekologiczna dostępna już w wielu sklepach różni się od żywności konwencjonalnej m.in. tym, iż:
• do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia dopuszczalne są m.in. nawozy zielone, kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie;
• w gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych;
• ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.

alt
 
W chwili obecnej podmioty zajmujące się żywnością ekologiczną mogą umieszczać poniższe logo UE na swoich produktach opcjonalnie. Począwszy od 1 lipca 2010 roku będzie to obowiązkowe. Korzyść takiego rozwiązania polega na tym, że konsumenci w każdym Państwie Członkowskim będą w stanie z łatwością rozpoznawać produkty ekologiczne, niezależnie od miejsca ich pochodzenia.



Oto co dziś kupiłam:


Półki sklepowe:



 Musli crunchy orzechowe, są też z czerwonych owoców i truskawkowe :)



 Płatki jabłkowe, owocowe i śniadaniowe. Ja wybrałam z kawałkami jabłka i owocowe z różnymi suszonymi owocami: rodzynki, banany.







 Pyszny sok z buraków.



Medycyna ludowa stosuje buraki czerwone w bardzo wielu schorzeniach. Jest to świetny lek na anemię, niską odporność, chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia, nadkwasotę czy dolegliwości układu trawiennego. Uważa się, że buraki wzmacniają system nerwowy i poprawiają pamięć, wzmacniają naczynia krwionośne, leczą przeziębienia a także… chorobę dnia poprzedniego. Teraz za wiarygodnością medycyny ludowej przemawiają badania naukowe i kliniczne.






Mniam płatki i crunchy ekologiczne :)



                          źródło: www.odzywianie.info.pl, www.urodaizdrowie.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze :)
Kiss :* M&M

Thank you for all comments :*
Kiss :*