Trochę definicji:
Co to jest żywność ekologiczna ?
Terminem żywność
ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z
zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między
innymi żywność produkowaną bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych
środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby oraz
różnorodności biologicznej. Potocznie określenie żywność ekologiczna
często bywa używane zamiennie z określeniem
zdrowa żywność. Jednakże, podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność
certyfikowaną, drugie jest nazwą stworzoną jedynie dla celów
marketingowych.
Żywność ekologiczna dostępna już w wielu sklepach różni się od żywności konwencjonalnej m.in. tym, iż:
• do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia dopuszczalne są m.in. nawozy zielone, kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie;
• w gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych;
• ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.
• do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia dopuszczalne są m.in. nawozy zielone, kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie;
• w gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych;
• ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.
W
chwili obecnej podmioty zajmujące się żywnością ekologiczną mogą
umieszczać poniższe logo UE na swoich produktach opcjonalnie. Począwszy
od 1 lipca 2010 roku będzie to obowiązkowe. Korzyść takiego rozwiązania
polega na tym, że konsumenci w każdym Państwie Członkowskim będą w
stanie z łatwością rozpoznawać produkty ekologiczne, niezależnie od
miejsca ich pochodzenia.
Oto co dziś kupiłam:
Półki sklepowe:
Musli crunchy orzechowe, są też z czerwonych owoców i truskawkowe :)
Płatki jabłkowe, owocowe i śniadaniowe. Ja wybrałam z kawałkami jabłka i owocowe z różnymi suszonymi owocami: rodzynki, banany.
Pyszny sok z buraków.
Medycyna ludowa stosuje
buraki czerwone w bardzo wielu schorzeniach.
Jest to świetny lek na anemię, niską odporność,
chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia, nadkwasotę czy dolegliwości układu
trawiennego. Uważa się, że buraki wzmacniają system nerwowy i poprawiają
pamięć, wzmacniają naczynia krwionośne, leczą przeziębienia a także… chorobę
dnia poprzedniego. Teraz za wiarygodnością medycyny ludowej przemawiają badania
naukowe i kliniczne.
Mniam płatki i crunchy ekologiczne :)
źródło: www.odzywianie.info.pl, www.urodaizdrowie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze :)
Kiss :* M&M
Thank you for all comments :*
Kiss :*